Blog

Kırmızı Kaliforniya Solucanı (Eisenia Foetida)

Uzun ömürlü, obur ve çalışkan canlılar oldukları için solucan gübresi üretiminde genellikle Kırmızı Kaliforniya Solucanları tercih edilmektedir.

Uzunlukları 60-130 mm. En fazla kalınlıkları 7,5 mm. dir. Renkleri parlak kırmızı veya turuncuya yakın kırmızıdır.

Solucanlar çift cinsiyetlidir ve üremeleri için birbirleriyle çiftleşmeleri gerekir.

Yumurtlama zamanı yetişkin solucanlarda doğal, uygun yaz şartlarında 2,5-3 aydır. Mayıs başından temmuz sonuna kadar olan bu dönemde her solucan 18-26 koza bırakabilir. En iyi şartlarda kozalardaki yumurtalardan ortalama 3 yumurta yaşama şansı bulur.

Kozadan çıkar çıkmaz yavruların uzunluğu 4-7 mm. ve sanki ince iplik parçası gibidirler. Cinsel erginliğe doğumdan 9-10 hafta sonra gelirler, 5-6 ay içinde ise ağırlıkları 1-2 grama çıkarak yetişkin hale gelirler.

Yaşam ömürleri 3.5 ile  10.5 yıl arasındadır.

Solucanlar gün boyu kendi ağırlıkları kadar toprağı sindirim sistemlerinden geçirerek dışarı atarlar. Bu dışkıda havalanma ve su tutma özelliklerini iyileştiren, mekanik strese dayanıklılığını artıran ve toprağın yapısını düzenleyerek verimini artıran humik maddeler (humik asitler ve bunların tuzları) bulunur.

Solucanlar, yaşadıkları ortamda hayatlarını sürdürüp beslenirken, üzerlerinde ve sindirim sistemlerinde bulunan ve onları koruyan vücut sıvılarını diğer bir deyişle Sölom Sıvısını oluşturmuş oldukları gübreye geçirirler. Bu; gübredeki Sölom sıvısı bitkilerde patojenlere karşı çok iyi bir direnç  ve bitkilerin kök gelişimine önemli katkı sağlar.

Solucanlar ve toprağın mikrobiyolojik canlı topluluğu, toprağı ve yeşil bitki örtüsünü şekillendiren, yeryüzündeki bütün canlıların sağlık ve refahını sağlayan temel canlı organizmalardır.

,

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir